Grčki pita kruh

Morate probati

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sastojci:

  • 1 čaša (oko 200 ml) tople vode
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 2 ½ – 3 čaše glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

1. U zdjeli od miksera vilicom promiješajte toplu vodu i suh kvasac, pa pustite oko 5 minuta. Dodajte oko 2 ½ čaše brašna, čuvajući ostatak za doradu i ručno miješenje. Također dodajte i sol i maslinovo ulje, te nastavcima za tijesto miksajte oko 5 minuta. Ako je jako mokro, dodajte još malo brašna.

2. Kad ste tijesto izmiksali, završite miješanje ručno. Lagano pobrašnite podlogu, pa mijesite još oko 5 minuta, dok tijesto nije glatko i elastično, ali se ne prima previše za ruke ili za podlogu. Pokušajte štedjeti s dodavanjem brašna, da tijesto ne ispadne prežilavo. Tijesto položite u čistu zdjelu pouljenu s malo maslinovog ulja, okrenite ga da i s druge strane bude obloženo uljem, pa zdjelu pokrijte čistom krpom i pustite oko sat vremena da se diže, dok ne udvostruči volumen.

3. Lagano pritisnite dignuto tijesto da se spljošti, pa ga na podlozi lagano posutoj brašnom podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u disk, pa valjkom stanjite na promjer 18 – 20 cm i debljinu tijesta oko pola centimetra. Pazite da vam se tijesto ne zalijepi za podlogu, često ga okrećite.

4. Ugrijte dobro teflonsku tavu, te ju poškropite s nekoliko kapi ulja. Pobrišite višak ulja papirnatim ručnikom. Ovisno o veličini tave, možete istodobno peći 1-3 komada pita kruha. Stavite tijesto na tavu, pa pričekajte da se nakon cca. 30 sekundi počnu formirati mjehurići na površini. Okrenite tijesto na drugu stranu, pa ga pecite oko 1-2 minute, dok se ne počnu stvarati tostirani krugovi s te strane. Zatim još jednom okrenite i tostirajte još 1-2 minute na onoj prvoj strani. U ovom vremenu bi se pita kruh trebao početi malo napuhavati. Gotove pita kruhove držite pokrivene čistom krpom na tanjuru, dok ne ispečete sve do kraja. Proces valjanja i pečenja je vrlo jednostavan, pa ćete paralelno moći peći pite i istodobno valjati sljedeće.

5. Poslužiti uz tzatziki umak, grčku salatu ili po želji.

Savjet više:

Tijesto za pita kruh možete pripremiti i ranije: nakon što se tijesto dizalo sat vremena, možete ga pospremiti u hladnjak i tamo držati do 5 dana, pa peći kruhiće po potrebi.

Pita kruh je najbolje jesti svježe pečen, još mlak, ali ako Vam ostane viška, stavite ga u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i tako čuvajte do par dana.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Novi recepti

Pogledaj i ove recepte