Macaronsi i moje bavljenje njima izuzetno su nervirali mog muža. Nije razumevao moju fascinaciju, smetalo mu je što lupam plehovima po stolu, gunđao je da bacam materijal i novce.. Sve dok nije probao ove. Kesten macaronsi su ga konačno osvojili i smekšali, te bar ne gunđa više toliko kad naleti na pripremu ovakvih kolačića.

I zaista jesu prefini, čokoladni, nugat, pa još i kestenjasti s rumom. I pojedeni su u rekordnom roku. I šta još da vam velim, probajte sami..

 

 

 

 

Priprema praškaste smese

 

 

 

Sastojci:
Za macaronse:

3 belanca

30 g šećera

125 g pečenih lešnika *
* Možete koristiti i blanširane bademe naravno.

200 g šećera u prahu

15 g kakaoa

 

 

Priprema šama

Za fil:

100 g putera

100 g šećera u prahu

250 g kesten pirea

1 veća kašika kakaoa

Rum ili aroma ruma po ukusu

 

Priprema:

 

 

Makaronizacija

Macaronsi:
Pečene lešnike usitnite prvo u secku, pa ih pomešajte sa šećerom u prahu. Ovu mešavinu  sameljite mlinom za kafu, a zatim je prosejte kroz sito, a krupnije čestice vratite na dodatno usitnjavanje. Na kraju umešajte kakao.
U činiju stavite odstojala  belanca i prstohvat soli, te ih mutite mikserom u šam. Dodajte polovinu šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte preostali šećer i ponovite miksanje.
Polovinu mešavine mlevenih lešnika, kakaoa i šećera u prahu sipajte u sud sa belancima. Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
Dodajte ostatak mešavine i ponovite mešanje tj. „makaronizaciju“. Trebalo bi da vam masa klizi u mlazu kao lava kad odignete špatulu i da se stapa sa ostatkom smese nakon nekoliko sekundi.
Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje. Nastavak držite pod pravim uglom  dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine, a potom ga odignite.
Kad potrošite pripremljenu masu udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
NAPOMENA: Ovo je vrlo važan korak i nemojte ga preskočiti jer će se u suprotnom u rerni odigrati katastrofa – macaronsi će umesto da se lepo i elegantno podignu na svojim stopalima samo da se raspuknu, a niste želeli raspucance.
Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od trenutne vlažnosti vazduha). Proverite prstom da li se lepi.
NAPOMENA: Ako se makar malo lepi sačekajte još malo, bez te opne nema ni stopala, ponovo.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu dva puta na kratko kako bi izašao višak vlage. Nakon 7-8 min. trebao bi se formirati prsten na dnu i tad se slobodno radujte uspehu. Na kraju proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako „pleše“ ostavite macaronse još koji minut u rerni.
Pečene izvadite i odmah skinite sa pleha da se hlade. Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
SAVET PLUS: Umesto po ovom macaronse možete napraviti i po receptu ovde.

 

Priprema fila

Fil:
U ogovarajućoj posudi umutite omekšao puter sa šećerom u prahu.
Dodajte kesten pire ( možete ga prethodno narendati da bi se lakše sjedinio), kakao i rum il aromu, a potom sve zajedno dobro izmiksajte.

 

Nakon pečenja i postupak filovanja

 

Finalni postupak:
Pripremljenim filom napunite poslastičarsku vreću, te nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo fila na jedan, pa preklopite drugim macaronsom, spojivši ih.
NAPOMENA: Fil je toliko ukusan da sam preterala malo u količini, lepše bi izgledali sa tanjim slojem, al šta ću kad sam slaba na kesten pire, ne zamerite. 🙂
Nafilovane macaronse odložite u plastičnu kutiju s poklopcem i čuvajte u frižideru do konzumacije.
NAPOMENA: Krem ih omekša za par sati, al ne preterano te mogu stajati nafilovani i više dana, naravno dobro skriveni.